DC Ranch Remodel

Updated: Aug 20, 2019

Our California clients bought an older home in Scottsdale, in which they planned to retire. The home was dated and didn’t function for our clients in its current state. They reached out to us, in hopes of creating a more functional, contemporary space. The challenges of the home included an awkward shaped island, a closet that encroached in the family room, two pillars, and an off-centered cement fireplace with hearth that extended out three feet into the family room.




After meeting with the clients and understanding how they needed the space to function, we started planning a layout that would meet their needs. We created a new floor plan, complete with cabinetry layout and elevations, new window and sliding door locations, new entertainment center design and selected finishes.


What before was an awkward shaped island with very little workable counter space, there is now a large island with plenty of room for prepping and for four to sit and visit comfortably. By shifting the perimeter cabinetry further toward the dining room, we were able to capitalize on what was once wasted space. We also removed the three windows over the stove wall, and took the cabinets to the ceiling.




The client wanted a maintenance free countertop, so we selected a manmade quartz that had veining similar to that of a Calcutta marble. And while they wanted maintenance free countertops, they were willing to go a bit more daring with the backsplash, so we selected a white marble mosaic with alternating honed and polished pieces, to give just the right amount glamour to the kitchen.



In the dining room, we added a larger picture window and three windows on the side wall.



In order to maximize the view and add more light to the space, we added a large sliding glass door in the family room.



Once the bulky fireplace was removed we had a clean slate to work with. Keeping the entertainment center design sleek and tight to the wall was key. We added a neutral grass cloth wallcovering and placed stained wood slats on top to give depth and texture to the space. The custom floating cabinet has an acrylic finish and gives just amount of shine against the natural stained wood and grass cloth.



The porcelain, wood plank tiles replaced the travertine tiles and carpet in the family room, giving the home a continuous flow throughout and easy maintenance.


After the construction was complete, it was time to add the furniture and accessories. The family room features a sectional made in a performance fabric, so the clients and their friends can visit, eat and drink, without worrying if someone will spill. The sectional is anchored by a large area rug, which brings color and texture to the space. A coffee table allows the clients to kick their feet up or to put food for parties. We accessorized the home with just enough to give the home personality, whilst honoring the client’s wish to keep the home uncluttered.




© BLACK INK INTERIORS
15953 N. GREENWAY HAYDEN LOOP, SUITE K
SCOTTSDALE, AZ 85260

480-428-8009

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Houzz